Storing verstopping roetfilter? Bardahl Service Center in Groningen

Roetfilter verstopt? Storing roetfilter?

Om de uitstoot te verminderen en te voldoen aan internationale milieunormen, is de Diesel Particulate Filter (DPF) ontwikkeld om roet te verwijderen uit de uitlaatgassen van dieselmotoren. Roet wordt veroorzaakt door de onvolledige verbranding van de brandstof. Het nadeel van een roetfilter is dat de as en vervuiling zich ophopen in het roetfilter en uiteindelijk de poriën verstoppen waardoor de doeltreffendheid verminderd wordt. De ‘verstopping’ zal uiteindelijk leiden tot een significante toename van de NOx-emissies en brandstofverbruik. Regelmatig onderhoud van het roetfilter is daarom noodzakelijk.

Veel dieselmotoren met DPF zijn uitgerust met een automatisch regeneratie programma dat bestaat uit het inspuiten van brandstof in de uitlaatslag van de motor om een hogere verbrandingstemperatuur te bereiken om zo de opbouw van deeltjes in de uitlaat te vernietigen. Een nadeel hiervan is dat dit kan resulteren in het probleem dat onverbrande brandstof vermengd wordt met motorolie in het onderste deel van de motor met mogelijk schade tot gevolg. Bovendien is een dergelijke regeneratie vaak onmogelijk omdat veel auto’s gebruikt worden in de stad en veel in de file staan. Hierdoor wordt de noodzakelijke temperatuur, waarbij de deeltjes verbrand worden, niet bereikt.

Om de aanschaf van een nieuwe roetfilter uit te stellen of te voorkomen heeft Bardahl twee producten ontwikkeld:

Opmerking: Een verstopt roetfilter heeft in sommige gevallen ook een oorzaak, bijvoorbeeld en slechte verstuiver. Advies is bij een risico verstopping roetfilter ook de computer uit te lezen om te beoordelen of je niet alleen het gevolg behandeld!

Ons advies is om ook het roetfilter op vervuiling te laten controleren bij een onderhoudsbeurt. Hiermee voorkomt u dat de motor in storing gaat door een verstopt roetfilter. Wilt u een afspraak maken voor onderhoud of reparatie, neem dan nu contact met ons op dmv telefoon 050-3144173 of vraag online een werkplaats afspraak aan.

Opengewerkt roetfilter, Autobedrijf Ceulen&Ko

Voorbeeld hoe een roetfilter er van binnen uit ziet.